x

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt

Obiekt mediateki dobudowano do istniejącego schronu lotniczego z okresu II Wojny Światowej. Nowy budynek „oplata” schron tworząc strukturę dodatkową, która zmienia jego architekturę. Obiekt zaprojektowano w formie „otwartej księgi ” dodanej do istniejącego obiektu, która zmienia jego elewacje od strony placu kościelnego. W obiekcie zlokalizowano funkcję miejskiej mediateki oraz sale spotkań dla lokalnej społeczności.

Elewacje budynku wykończono kasetami z miedzianej siatki cięto-ciągnionej, spatynowanej w kolorze ciemno-zielonym. Za drugą skórą schowano otwory okienne doświetlające pomieszczenia. Część schronu przeciwlotniczego pozostawiono w naturalnym materiale – betonie z uwidocznionym kruszywem.

 

 

Nr projektu

002

Rok

2001

Inwestor

Miasto Ludwigshafen

Lokalizacja

Ludwigshafen, ul. Goethestrasse

Powierzchnia

3900 m2

Program

biblioteka, mediateka, gastronomia